top of page

Srdcová záležitosť menom Bali.

Cestovanie je moja vášeň, ktorej sa neviem nabažiť. Milujem ten pocit, keď objavujete všetko dovtedy nepoznané, ochutnávate všetko pre Vás nové, necháte sa unášať neprebadaným a jednoducho dýchate, smejete sa a vnímate dar každého dňa. Vychutnávate si život, ďaleko od všetkých každodenných povinnosti a vašich komfortných známych zón. Nechávate sa unášať vetrom nových podnetov, krásnou prírodou, inšpiráciou, radosťou, novými chuťami, smiechom, nepoznanými emóciami. To všetko a oveľa viac pre mňa už dnes znamená štvorslabičné slovo Bali...

Túto úžasnú krajinu som mala na zozname miest, ktoré chcem navštíviť už niekoľko rokov. Podarilo sa to tento rok a všetko je to tak, ako to má byť. Zažila som 20 dní cestovania po Bali a neskutočné prepojenie s prírodou, morom, slnkom, meditáciami, jógou, láskou, kľudom, toleranciou, pochopením, zdravým jedlom, odpočinkom pre telo i myseľ.


LIEČIVÁ ENERGIA MIESTA UDARA.

Na dvadsať dňové dobrodružstvo s mojím manželom sme sa vydali 17 hodinovým letom s jedným prestupom s Qatar Airlines. Naša dovolenka začínala kúsok od mesta Canggu. Vyzeralo to tam ako koniec sveta, všade tma a 4 psy rozvalené na ceste tam dávali dobrú noc. Hlavou Vám napadne, že takto ste si to, predsa nepredstavovali, začínate byť zmätený, no stačí sa nadýchnuť a nevyhodnocovať všetko hneď rozumom. My sme práve tu objavili jedno úžasné miesto s názvom Udara Bali Spa & Detox. Akoby otočením zázračného prsteňa sa zmenilo naše myslenie a zalial nás pocit pokoja. Ocitli sme sa na mieste, ktoré som nazvala chrámom pre dušu, myseľ a srdce. Tri veľké meditačné miestnosti s výhľadom na more a možnosťou cvičiť jogu až 7 x denne, úžasná meditačná jaskyňa, sauna, liečivý bazén s hudbou pod vodnou hladinou a k tomu všetky zdravé pokrmy, boli naozaj balzámom na pre telo a dušu. Raketovou rýchlosťou sme sa odviazali od západného myslenia, stresu a povinností a každou bunkou nám začali viac intenzívne hrať tóny východnej filozofie, pokoja a harmónie.

OČISTNÝ RITUÁL TZV. MELASTI.

S úžasom som vnímala energiu krajiny a inšpirovala sa balijcami. Vidieť v ich srdciach tie plamienky šťastia je neopísateľný pocit. Také niečo som ešte nevidela. Je to, ako vidieť v každom ich srdci odzrkadľovať kus chrámu. Myslím, že som to vnímala o to viac, že na Bali bolo tzv. Melasti alebo rituál, ktorý očistí dle hinduistického náboženstva svet od všetkých nečistôt, hriechu a zlej karmy. Podľa viery, je zdroj vody z jazera, oceánu alebo morskej vody považovaný za zdroj života tzv. "vodu života" a preto sa Melasti obrad koná na okraji pláže s cieľom očistiť sa od všetkých zlých vecí v minulosti a hodiť ich do oceánu. Mali sme to šťastie byť svedkami týchto skorých ranných ceremoniálov, ktoré trvali niekoľko dní a očistiť sa spolu s ostatnými balijcami.

NYEPI DAY - DEŇ TICHA A MEDITÁCIE.

Potom sme v Ubude navštívili veľkú oslavu, sledovali show mnohých Ogoh- ogoh. Sú to vytvorené príšery, ktoré si spoločne postavia všetky vekové kategórie jednotlivých dedín a prípravy trvajú až niekoľko týždňov. Bolo úžasné vidieť malé 3 ročné deti, ako pyšne za opory bambusov nesú svoje ogoh ogoh. Nádherné ako si z generácie na generáciu odovzdávajú svoje tradície. Balijci veria totiž v 3 sféry, a to ako v zlé, nižšie sféry, tak v ľudí, ktorých tieto sily pokúšajú a do tretice v bohov, ktoré dávajú silu držať sa správnej cesty. Preto na oslavu nového roku tvoria ogoh ogoh, aby obdarovali nižšie sféry a potom mohli v pokoji žiť.

VIERA A ZVYKY.

Až 85 % obyvateľov sú hinduistického vyznania. Modlitba, ako aj uctievanie je ich každodennou náplňou. Každý dom ma svoj chrám a je povinnosťou najmladšieho člena rodiny sa postarať o dom, rodičov aj chrám. Bežne na uliciach, zemi, stromoch uvidíte dary v podobe čerstvého ovocia, kvetov a podobne. Zväčša to pripravujú každé ráno manželky spolu s raňajkami. Po veľkej oslave mieru, rešpektu, tolerancie nasleduje Nyepi deň, štátny sviatok v Indonézii. Je dňom ticha, pôstu a meditácie kedy je na Bali všetko zatvorené, od letiska, cez obchody, pláže, cesty, reštaurácie, ulice, jednoducho všetko. Ľudia nepoužívajú elektroniku a sú doma v tichu pri sviečkach v kruhu svojej rodiny, ponorený hlboko do seba. My sme tento deň prežili vo vile uprostred džungle, celý deň pršalo a my sme mohli v tichu, ponorený do seba a knižiek v pokoji bez televízie a mobilov stráviť krásny deň spolu s rešpektovaním hinduistickej kultúry. Bol to úžasný pocit byť súčasťou týchto ceremoniálov a zažiť to všetko. Aj preto bol náš pobyt na Bali veľkou spirituálnou a inšpiratívnou cestou.

OSTROVY NUSA PEDINA, LEMBONGAN, CENNINGAM.

Na Bali je veľká rozmanitosť toho, čo môžete zažiť a neodmysliteľnou časťou je krásny zázrak menom príroda. Dychtiví vidieť skutočnú balijskú kultúru sme sa vydali na ostrovy Nusa Pedina, Lembongan a Cenningam. Pozorovali sme domorodcov, ich denné povinnosti, prístup k životu a preskumávali ostrovy po okolí. Do sýtosti sme si užívali tyrkysové lagúny, úžasné zátoky, krásny podvodný svet, neopakovateľné zvuky prírody, silu mora, tichú myseľ pri meditáci, dážď, slnko, lásku, pokoj a sladké ničnerobenie.

Zamilovali sme si ostrov Lembongan a predĺžili si pobyt o pár nocí v Jingas Villas Resort. Delikátna kuchyňa našej Wayan, priateľský prístup celej rodiny a pokoj v tomto warungu bol neoceniteľný, aj keď sme sa vracali denne až neskoro večer. Vstávať skoro ráno, meditovať a následne si vychutnávať zdravé raňajky za šumu mora a kikiríkania kohútov bolo našim neodmysliteľným ranným rituálom každý deň na Bali. Pocit obrovskej slobody a zároveň plno neplanovaných zážitkov a kopu času sme ušetrili prenájmom skútru. Samozrejmosťou sú pre viac adrenalínovo založených obrovské hojdačky, skoky z útesov, potápanie či zip -line, čo sme si úžasne užili. A ďalej sme objavovali skryté zákutia, malé warungy, príbehy balijcov a turistov. Chodili bosí, relaxovali na úžasných plážach, snorchlovali, načerpávali silu z vodopádov... To všetko a omnoho viac sa len ťažko dá opísať slovami, ako aj to aké pozitívne ohlasy to má na dušu, telo, aj srdce.

JUH BALI.

Na Bali každý nájde kúsok toho svojho. Preto sme sa rozhodli nepreskúmať len Seminiyak, Canggu, Ubud a vnútrozemie, ale pokračovať aj smerom na východ. Nevynechať neuveriteľné ostrovy a rozhodne navštíviť, aj juh, ktorí by mnohí nazvali rajom surfistov, krásnych bielych pláži, organickej stravy, neuveriteľných západov slnka a luxusných resortov. Bývali sme v Jimbaran a boli ohromení Ayana resortom. Ak máte radi večernú atmosféru pri dobrej hudbe, s výbornými kokteilami pri západe slnka tak Rock bar je jasnou voľbou. Krásny západ slnka určite zažijete aj v Omnii či Single finnu, nám sa najlepšie chillovalo v Potatohead ani sa nám odtiaľ nechcelo.

Relax sme trávili na krásnej pláži v resorte Sundays, ale aj nedotknutej Bingin pláži, alebo na dychberúcej Dreamland. Nemohli sme si nechať ujsť chrám uluwatu s tradičným kecak tancom pri západe slnka ako aj nákupy v Kute. Nákupy nás nesmierne bavili, nekonečné dohadovanie cien a kšeftovanie bolo pre mňa úžasnou zábavou. Nakúpili sme toľko vecí, že posledný deň sme prikúpili dva kufre. No čo narobíte, keď také niečo u nás nedostať.

Bali je jedna úžasná  krajina. Verím, že sa celý vesmír spojí, aby sa nám darilo pravidelne sa tu vraciať. Milujem miesta, kde mi tvár zdobí úsmev, nie make up, kde sa dívam na oceán, nie na mobil, kde sú ľudia milí, nie podráždení. Na miesta, kde si pripomínam podstatu bytia, harmóniu a šťastie človeka. Na miesta, kde sa cítim v rovnováhe s vnutorným kľudom. Ako zaradiť toto do každodenného života sa dočítate aj v E knihe, kde sa môžete inšpirovať konkrétnymi rituálmi a zdarma si ju stiahnete tu.

Na Bali mi došlo, že šťastie nikde nečaká. Nie je to míľnik, ktorí dosiahneme, až sa nám podarí, to alebo ono. Až budeme taký alebo onaký, vlastniť to alebo ono. Nedosiahneme ho čakaním na niečo, ani hľadaním. Šťastie si dokážeme vytvoriť sami v sebe, tu a teraz, videla som to na Bali na každom kroku. A s pokorou a láskou ho hýčkajme a šírme ďalej. Ja verím, že sa nám podarí uchovať si v srdci, čo sme poznali na Bali a udržíme aj v našich srdciach plamienok šťastia, pokory a rešpektu. Ohm...Shanti...

 

O MNĚ: Jmenuji se Zuzana Penc Škoríková, jsem Slovenka, žijící v Praze. Už víc jak 15 let pracuji ve Wellness & Beauty. Inspiruji lidi v službách jak objevit svůj potenciál a plnit si své sny. Pomáhám těm, kteří mají odvahu stát se profesně nejlepší verzí sebe samých. Splnila jsem si sen a procestovala svět i jsem díky práci na zaoceánských lodích. I vedla několik Wellness a Spa provozů. Dnes působím v Praze jako konzultant a otevřeně sdílím své zkušenosti. Více zde.


Viac tipov o Bali nájdete aj v článku : https://www.cksen.cz/blog/bali-ostrov-bohu/


 

464 zobrazení
bottom of page